Tips om stress tegen te gaan

tips om stress tegen te gaan

Drukte in je hoofd en een onrustig gevoel in je lichaam? Het zijn typische kenmerken van stress. We ervaren allemaal wel eens stress maar als je er niet tijdig aandacht aan geeft kan het nare gevolgen hebben. Zo ontwikkel je mogelijk een stemmings- of angststoornis of je gaat lijden onder psychotische klachten. Voorkomen is beter dan genezen dus stress wil je tijdig tegengaan. In dit blog lees je hoe je dit doet.

Blijf in beweging

Even lekker een frisse neus halen tijdens een wandeling buiten draagt goed bij aan het verminderen van stress. Tijdens zo’n wandeling blijf je in beweging en breng je je gedachten tot rust. En dit terwijl je de frisse wind langs je oren voelt gaan en de geur van gevallen dennenappels tot je mag nemen. Tot rust komen tijdens het in beweging blijven was nog nooit zo makkelijk. Is dat ontspannen in de natuur nu helemaal wat jou aanspreekt? Dan is een wandelcoach opleiding misschien wel iets voor jou. Tijdens deze opleiding leer je de fijne kneepjes van het coachen van andere mensen tijdens het wandelen. Zo draag je wellicht ook nog bij aan het tegengaan van stress van andere mensen. Een win win situatie!

Leef een gezond leven

Met een gezond leven bedoelen we hier dat je denkt aan wat voor voedsel en hoeveel voedsel je tot je neemt. Red jij het om dagelijks twee stuks fruit en 250 gram groente te eten? Daarnaast heeft een volwassen lichaam minstens 1.5 liter water nodig om goed te functioneren. En over alcohol gesproken, liever helemaal niet. Dit zijn natuurlijk gestandaardiseerde waarden en het is niet erg als het een keer niet lukt om 250 gram groente te eten. Een wijntje of biertje op een feestje moet ook zeker kunnen. Maar weet wel dat wanneer je je houdt aan een gezonde leefstijl, dat stress makkelijker en sneller is tegen te gaan.

Slapen is lekker én gezond

We brengen ongeveer één derde van ons leven slapend door. Wetenschappers beweren ook dat een volwassen lichaam het best presteert op een nachtrust van minimaal 7 en maximaal 9 uur. Af en toe een uitschieter in het weekend waar je heerlijk lang in bed blijft liggen of juist doordeweeks waar je vroeg op moet wegens werk zijn onoverkomelijke gebeurtenissen. Meermaals onder de 7 uur per nacht slapen kan echter resulteren in vermoeidheid, lichamelijke klachten en stress. Probeer je dus vast te houden aan een slaapritme die jou de mogelijkheid geeft om aan die 7 tot 9 uur slaap per nacht te komen. Zo ga je slapend stress tegen, wie wilt dat nou niet?

Aanbevolen artikelen