Dit is waarom compound oefeningen zo belangrijk zijn

compound oefeningen

Wanneer je intensief en consequent bezig bent met sporten is het belangrijk dat er een bepaalde structuur in zit. Hierbij is het belangrijk om met schema’s te werken en om soms van schema te wisselen om zo nieuwe prikkels op te wekken. Maar er zijn een aantal oefeningen die je altijd in je schema hoort te hebben. De zogenoemde compound oefeningen, waarom dit zo is lees je in deze blog. 

Compound oefeningen

De belangrijkste oefeningen bij fitness zijn compound oefeningen. Dit zijn oefeningen waarbij je meerdere spiergroepen tegelijkertijd traint. Dit zijn zeer belangrijke oefeningen omdat dit veel inspanning vergt van je lichaam. Hierdoor word je dus ook sneller sterker en gespierder. Wil je compound oefeningen thuis uitvoeren? Schaf dan tenminste een squat stand aan. 

Is je doel om flink af te vallen? Dan zijn compound oefeningen al helemaal niet te missen in je schema. Met compound oefeningen verbrand je namelijk een hoop calorieën. Verder bieden compound oefeningen het voordeel dat je niet heel lang bezig hoeft te zijn in de sportschool. Met compound oefeningen belast je ontzettend veel spieren met maar een paar oefeningen. Zo train je niet alleen efficiënt, maar ben je mentaal ook nog eens minder belast.

Squaten

Eén van de allerbelangrijkste oefeningen is de squat. Met de koning der oefeningen train je niet alleen je benen maar ook je billen en je core. Met de squat verbrand je enorm veel calorieën. 

Heb je nog nooit gesquat? Begin dan eerst zonder gewichten. Ga met een rechte rug langzaam naar beneden hurken totdat je bovenbenen evenwijdig zijn aan de grond. Vervolgens kom je weer terug naar boven. De squat lijkt een simpele oefeningen maar niks is minder waar. Er zit veel techniek in deze oefeningen. Probeer eerst de techniek er goed in te krijgen voordat je met gewichten aan de haal gaat. 

Deadliften

De deadlift, het woord zegt al meer dan genoeg. Je traint je onderrug het meest met de deadlift. Maar je pakt ook je been en core mee. Ook dit lijkt een zeer simpele oefening, maar je moet hierbij goed uitkijken dat je de rug niet overbelast. Wanneer je de deadlift fout uitvoert is de kans op (zware) blessures aardig groot. Met de deadlift til je een stang met gewichten op door te hurken en de stang van de halter te pakken. Met een rechte rug en gestrekte benen kom je vervolgens weer omhoog. 

Bankdrukken

Bankdrukken is de laatste van de 3 top compound oefeningen. Bij deze compound oefening wordt primair de borstspier aangepakt. Verder train je de triceps en schouders ook mee. Bij het bankdrukken ga je op een bank liggen en met je knieën gebogen en je voeten goed plat op de vloer. Vervolgens pak je de halterstang op schouderbreedte vast en laat je de stang tot vlak boven je borst zakken. Vervolgens duw je de stang weer omhoog tot je armen gestrekt zijn. 

Dit waren de 3 belangrijkste compound oefeningen. Verder zijn de military press en de pull up ook erg belangrijk en goede compound oefeningen die niet kunnen ontbreken in je fitness schema.

Aanbevolen artikelen