Ergonomisch verantwoord thuis werken in 3 stappen

Er wordt tegenwoordig steeds meer thuis gewerkt. Voor zowel op kantoor als voor thuis geldt dat je wel prettig moet kunnen werken. Prettig als in comfortabel, maar ook ergonomisch verantwoord. Een dagje ‘krom’ zitten is niet zo erg, maar dag in dag uit is niet prettig en levert op den duur een slechte houding en klachten op. Daarom laten we je in drie stappen zien hoe je dit thuis kunt toepassen.

Zithoogte en verstelbaarheid 

Bij voorkeur kies je een bureaustoel die goed verstelbaar is. In hoogte verstelbaar is een minimale eis, een verstelbare rugleuning en armleuning is ideaal. Een goede tip is om te kijken voor tweedehands bureaustoelen, er is veel aanbod qua merken en soorten. Vaak koop je dan een uitgebreid verstelbare stoel voor een klein prijsje. Handig!

Je zithouding moet aan een aantal eisen voldoen. We doen dit in de volgende stappen:

  • Neem plaats op je stoel zodat je ontspannen zit en je voeten plat op de grond staan
  • Ga uit van een zithoogte dat je benen bij je knie een hoek maken van minimaal 90 graden
  • Indien de zitting verstelbaar is, stel je die zo in dat er tussen de zitting en je knieholte ongeveer een vuistdikte aan ruimte zit.
  • De rugleuning laat je aansluiten op de lijn van je rug. Stel de hoogte van de rugleuning zo in dat de bolling in de leuning aansluit op de holte van je onderrug.
  • Stel de armleuningen als laatste in. Pak met je vingers je sleutelbeen vast terwijl je zit en laat je arm hangen. Je elleboog zou nu precies op de armleuning moeten komen. Dat is de juiste hoogte om wel te ondersteunen, zonder dat je met opgetrokken schouders werkt.
  • Schuif de armleuningen indien mogelijk naar voren of achter, dat ze precies je onderarmen ondersteunen.  

Werkhoogte

Nu je stoel ingesteld staat bepaal je de werkhoogte van je bureaublad. Vanzelfsprekend kies je bij voorkeur dus voor een in hoogte verstelbaar exemplaar. Als dit niet mogelijk is kun je overwegen om met blokken te werken die je onder de poten kunt plaatsen. Op die manier creëer je een stevige setting en kun je wel met de hoogte van je bureau spelen.

Een vast bureau heeft bij voorkeur een hoogte van 74 a 76 cm. Een in hoogte verstelbaar model varieert meestal van 62 tot 87 cm. Ideaal gezien sluit de hoogte van het werkblad aan op je armleuningen. Op die manier kun je met een rechte rug werken en leunen je armen op het werkblad en de armsteunen, terwijl je schouders ontspannen zijn.

Kom van je stoel af

Als laatste tip adviseren we om sowieso regelmatig van je stoel af te komen. Loop even naar de printer, het koffiezetapparaat of werk bijvoorbeeld een uurtje staand. Zitten en staan zorgt voor voldoende afwisseling en is goed voor de doorbloeding.

 

Aanbevolen artikelen