4 tips om op je tuin te besparen

Je tuin is heerlijk om ‘s zomers buiten te zitten of van bloemetjes te genieten. Maar de tuin kan een aardige kostenpost worden. Als we het over geldzaken hebben, dan denken we direct aan besparen. Daarom vandaag 4 tips om te besparen op je tuin.

Ga de strijd aan met ongedierte

Oke, misschien is dit niet het leukste thema, maar wel een hele belangrijke. Bepaalde insecten richten namelijk flinke schade aan in je tuin. En schade brengt (onnodige) kosten met zich mee. De buxusmot bestrijden bijvoorbeeld is in Nederland een landelijke uitdaging. Door het bestrijden van insectenplagen zo snel mogelijk aan te pakken houd je de schade beperkt. Je voorkomt namelijk schade aan je eigen planten maar bespaart ook de buurt een hoop ellende. En je hoopt dat de mensen uit jouw straat hetzelfde doen, zodat ‘hun’ insecten niet naar jouw tuin zullen verhuizen.

Kies voor winterharde planten

Elk voorjaar nieuwe plantjes in de grond zetten is natuurlijk leuk en gezellig. Maar als je elk jaar dezelfde planten opnieuw moet kopen ligt daar een mooie kans om te besparen. Als je namelijk kiest voor winterharde planten overleven ze de Hollandse vrieskou. Doordat de planten vervolgens elk jaar groeien en verder uitdijen hoef je als het goed is steeds minder bij te kopen. Tel uit je winst!

Start een moestuin

Moestuintjes zijn weer helemaal in. Zonde dus om je hele tuin dicht te straten. Als je mooie borders maakt met half zon en halfschaduw, is dat een perfecte plek voor groente en fruit. Zaadjes hoeven zelfs niks te kosten want dan gebruik je gewoon zaadjes van producten die je gegeten hebt. Als de plantjes groter worden kun je in het voorjaar en de zomer al gaan oogsten. Een leuk streven is om bijvoorbeeld tussen april en september één keer per week een maaltijd uit eigen tuin te eten. Het is leuk om mee bezig te zijn en je hebt een mooie besparing op de weekboodschappen. 

Gebruik een regenton

Een regenton moet je natuurlijk eerst aanschaffen, dus er zit wel wat terugverdientijd op. Maar laten we hier het accent leggen op duurzaamheid. Door regenwater op te vangen in een ton bespaar je water uit de kraan en heb je ook in drogere periodes voldoende water voor je moestuintje en andere planten. Een goede tip voor de aanschaf van een regenton is dat je er eentje kiest die is voorzien van een tapkraantje. Daar kun je dan eenvoudig een emmer of gieter onder zetten. Als je je regenton in het najaar of de winter plaatst heb je meer dan voldoende tijd om hem vol te krijgen voor de lente en zomer.

 

Aanbevolen artikelen