Een mooi huis met lage of helemaal geen energiekosten, wie wilt dat nou niet? Duurzaam wonen is hiervoor de oplossing. Bij duurzaam wonen is het belangrijk dat er een goede balans is tussen de opgewekte energie en de energie die je daadwerkelijk gebruikt. We leven in een wereld waarin duurzaamheid steeds belangrijker wordt. Door energiezuiniger te wonen draag je niet alleen bij aan een schonere wereld, maar bespaar je voor jezelf ook nog eens kosten. Maar hoe pak je dit nou aan in je eigen huis? In dit artikel laten wij je in 5 stappen zien hoe je duurzamer kan wonen.
Stap 1: Isoleren
De eerste stap heeft betrekking op de isolatie van je huis. Ongeveer 75% van de Nederlandse woningen zijn niet goed geïsoleerd. Wij hebben de beste isolatiemogelijkheden voor je op een rijtje gezet:
- Spouwmuurisolatie: De warmte van het huis wordt beter vastgehouden met spouwmuurisolatie. Het is relatief goedkoop en er zijn genoeg gespecialiseerde bedrijven die dit netjes en snel kunnen afhandelen. De kosten verdien je in ongeveer 3 jaar terug.
- Dakisolatie: Dakisolatie is misschien wel het belangrijkste. Via het dak gaat de meeste warmte verloren. Een goede dakisolatie is cruciaal voor een goede isolatie. Deze kosten verdien je in ongeveer 7 jaar terug.
- Vloerisolatie: Ook vloerisolatie is makkelijk aan te leggen. Met behulp van kurk, thermoskussens of schuim wordt er een isolatielaag aangebracht onder de vloer die de warmte beter vasthoudt. De kosten verdien je in ongeveer 6 jaar terug.
- HR++ glas: HR++ glas isoleert beter dan enkel en dubbel glas. Daarnaast heb je minder tocht, condens en geluidsoverlast. De kosten verdien je in ongeveer 10 jaar terug.
- Kieren en spleten dichtmaken: Kieren en spleten veroorzaken tocht. Energie wordt hierdoor verspild. Deze kieren en spleten zijn eenvoudig dicht te maken met tochtstript of kit.
Stap 2: Water verbruik
Bijna 20% van je gasgebruik gaat op aan warm water voor je badkamer en keuken. Er zijn veel manieren om water te besparen. Probeer zoveel mogelijk met de hand af te wassen. Vaatwassers verbruiken namelijk onnodig veel water. Borden zijn bijvoorbeeld makkelijk af te wassen met de hand. Let ook op lekkende kranen. Dit lijkt niet zo spannend, maar een lekkende kraan kan zomaar 10.000 liter water per jaar verspillen. Douche daarnaast ook minder lang en minder warm. Bespaar duizenden liters per jaar water door maar een paar minuten korter te douchen.
Stap 3: Verlichting
De laatste stap vereist weinig tijd, moeite en geld. Gebruik LED-lampen in plaats van gloei- en halogeenlampen. Een LED-lamp is 85% zuiniger en gaat ook nog eens tien keer langer mee. Bespaar honderden euro’s per jaar op de energierekening met deze simpele verandering. Combineer deze verlichting vervolgens met dimmers of timers. Bepaal zelf de hoeveelheid licht met dimmers om onnodige energie te voorkomen. Sluit timers aan zodat het licht vanzelf uitgaat als er niemand in de ruimte is. Op deze manier vergeet je het licht niet uit te doen. Vaak staan veel lichten onnodig lang aan.