Een kantoorruimte nodig? Hier moet je op letten

Kantoorruimte leiden

Wanneer je opzoek bent naar een eigen werkruimte of wanneer je wilt uitbreiden met je eigen bedrijf is een kantoorruimte ideaal. Maar hoe kom je aan een kantoor? Ga je dit kopen of huren? In deze blog bespreken we hoe jij aan een goede kantoorruimte komt. 

Stad of dorp

Wanneer je in een drukbevolkte stad zoals Leiden woont kan je een kantoorruimte huren in Leiden. Maar meestal is dit te duur of er is weinig keuze. Kijk daarom naar dorpjes in de buurt. Daar huur je meestal al voor een goedkoper maandbedrag een goede kantoorruimte. 

Bedrijfsverzamelgebouwen

Een bedrijfsverzamelgebouw is een pand waar meerdere bedrijven onder één dak zitten. Omdat je de algemene ruimtes vaak deelt met meerdere ondernemers is de huur per maand ook een stuk minder duur. Je hebt vaak ook de mogelijkheid om je ruimte uit te breiden. Een bedrijfsverzamelgebouw beschikt over vergaderzalen waar je presentaties geeft en vergadert, ze beschikken over keukens, kantines en meestal ook over relaxruimtes. Meestal zijn er al kleine units te huur en is er flexibiliteit in de huurtermijn. 

Een bedrijfsverzamelgebouw is ideaal voor starters of voor ondernemers die niet heel veel ruimte nodig hebben. Hierbij komt het voordeel van een netwerk van collega-ondernemers. Dit leidt vaak tot meer inspiratie en gezelligheid. In een bedrijfsverzamelgebouw deel je dus zaken met andere ondernemers. Denk hierbij aan schoonmaak van de ruimtes, kantoorartikelen, kopieerapparaten en vergaderzalen. Wanneer je opzoek bent naar een bedrijfsverzamelgebouw kan je terecht bij de Kamer van Koophandel. Zij bieden meer informatie over in welke gemeenten er mogelijkheden zijn. 

Bedrijfspand kopen

Wanneer je van plan bent om een bedrijfspand te gaan kopen, vergt dit wat meer onderzoek. Een bedrijfspand kopen is een flinke investering. Dit zal nog jarenlang invloed hebben op je balans. Het is daarom erg noodzakelijk dat je jezelf goed voorbereid. Wanneer je nog geen bedrijfsplan hebt, is het een goed idee om er één te maken. Hierbij zie je gemakkelijk waar je de komende 10 jaar naar toe wilt groeien. Zo krijg je een helder beeld waaraan je bedrijfspand allemaal moet voldoen. Denk hierbij aan hoe groot de oppervlakte moet zijn? Wat zijn de bedrijfsdoeleinden? Moet het een plek zijn wat makkelijk bereikbaar is voor klanten, personeel en leveranciers? Is er genoeg parkeergelegenheid? Vervolgens moet je nagaan of het wel financieel haalbaar is. Bespreek dit goed met je accountant. Uiteindelijk moet een bedrijfspand een investering worden en niet iets waaraan je geld kwijt raakt. 

Hou bij het kiezen van een kantoorruimte dus goed in de gaten of je echt in de stad moet zitten. Een kwartiertje rijden scheelt al een hoop in de maandlasten.

Aanbevolen artikelen