Waarom we allemaal massaal elektrisch moeten rijden

Wist jij al dat de auto’s en vrachtwagens in Nederland zorgen voor ⅕ van de totale CO2 uitstoot? Daarom wordt de elektrische auto het vervoer van de toekomst. Elektrisch rijden is niet alleen een stuk beter voor schone lucht op straat en voor het klimaat maar is ook nog eens goed voor je portemonnee. Een elektrische auto is namelijk een stuk voordeliger in onderhoud. De vraag naar elektrische auto’s neemt alsmaar toe en twijfel jij nog of je ook de overstap moet maken? Lees dan snel verder want in deze blog vertellen we je de voordelen van elektrisch rijden. 

Belangrijkste vraag: kan ik overal mijn auto opladen? 

De vraag naar elektrische auto’s neemt steeds toe en dat betekent dat er automatisch ook meer laadpalen moeten komen. Gelukkig zijn er momenteel al meer dan 80.000 laadpalen!

We zien de oplaadpunten niet alleen in Nederland steeds vaker voorbij komen, maar ook in andere Europese landen. Daarnaast heb je steeds vaker de mogelijkheid om een laadpaal voor de deur te krijgen. 

Duurzaam rijden

Elke nieuwe elektrische auto die rondrijdt is een stuk beter voor het milieu dan een auto met brandstofmotor. Het gebeurd steeds vaker dat oude dieselauto’s in bepaalde gebieden niet meer mogen rijden. Deze gebieden heten milieuzones. Elektrisch rijden vervuilt de lucht veel minder omdat deze geen uitlaat heeft waar stikstof en fijnstof uitkomt. Tijdens het maken van elektriciteit in energiecentrales komt wel stikstof en fijnstof in de lucht. 

Sterkere actieradius

Gelukkig wordt de actieradius van de elektrische auto steeds sterker. Bij de eerste elektrische auto’s was de actieradius een groot issue maar tegenwoordig haalt een elektrische auto met een volle accu tussen de 250 en 500 kilometer. Als we kijken naar de gemiddelde automobilist, die nog geen 50 kilometer per dag rijdt, is dit een prima afstand. Daarnaast zijn er nu ook veel meer openbare laadpunten waardoor je vrijwel overal wel je auto oplaadt. 

Fiscale voordelen

Om de aanschaf van een volledig elektrische auto te stimuleren hoef je in 2021 geen aanschafbelasting te betalen en profiteer je van 4% bijteller per jaar. Daarnaast hoef je ook geen wegenbelasting te betalen en plug-in hybrides, die per kilometer maximaal 50 gram CO2 uitstoten, betalen een halftarief. Je betaalt dan de helft van het tarief voor een gewone auto met benzine of diesel motor. 

Minder onderhoud

Een elektrische auto heeft minder bewegende delen. Dit betekent automatisch ook dat de onderdelen dus minder snel slijten dan een benzine of diesel motor. Een volledig elektrische auto vergt dus minder onderhoud. Houd wel rekening met de banden. Deze moeten vaker vervangen worden door het zware gewicht van een elektrische auto. Over het algemeen ben je in ieder geval qua onderhoud een stuk voordeliger uit. Twijfel jij nog om een elektrische auto aan te schaffen?

Aanbevolen artikelen