Yoga houdingen voor beginners

Als beginner kan het lastig zijn om te weten waar je moet beginnen met yoga. Er zijn veel verschillende yogahoudingen om uit te kiezen en het kan overweldigend zijn om te weten welke poses je moet proberen. In deze blog bespreken we enkele basisposes die geschikt zijn voor beginners. Lees verder voor een gids over het beginnen met yoga!

Tadasana (bergpose)

De bergpose is een staande houding die de basis vormt voor veel andere houdingen. Het is een geweldige pose om te leren hoe je goed rechtop kunt staan en te focussen op je ademhaling.

Hoe doe je het: Sta rechtop met je voeten op heupbreedte uit elkaar. Houd je armen langs je lichaam en adem rustig in en uit.

Adho Mukha Svanasana (neerwaartse hond)

De neerwaartse hond is een van de meest herkenbare yogahoudingen en is een uitstekende manier om te leren hoe je een goede houding kunt hebben. Het is een pose die de armen, schouders, rug en hamstrings versterkt.

Hoe doe je het: Begin op handen en knieën, zorg ervoor dat je handen onder je schouders staan en je knieën onder je heupen. Adem in en til je knieën van de grond en duw je billen omhoog, zodat je lichaam een omgekeerde V-vorm maakt. Blijf 5-10 ademhalingen in deze houding. 

Balasana (kindhouding)

De kindhouding is een ontspannende houding die vaak wordt gebruikt als rustpauze tijdens yogalessen. Het is een pose die spanning in de rug en nek verlicht en helpt te ontspannen.

Hoe doe je het: Begin op handen en knieen en laat je billen naar je hielen zakken terwijl je je armen vooruit uitstrekt. Leg je voorhoofd op de mat en adem diep in en uit.

Sukhasa (gemakkelijke zithouding)

De gemakkelijke zithouding is een comfortabele en ontspannen houding die vaak wordt gebruikt voor meditatie en ademhalingsoefeningen. Het is een pose die de rug en heupen opent en de geest kalmeert

Hoe doe je het: Ga zitten met je benen gekruist en je handen op je knieën. Houd je rug recht en adem rustig in en uit.

Savasana (lijkhouding)

De lijkhouding is een pose van complete ontspanning en wordt vaak aan het einde van een yogales uitgevoerd. Het is een pose die spanning verlicht en helpt om de geest te kalmeren.

Hoe doe je het: Ga op je rug liggen met je armen en benen gespreid. Sluit je ogen en adem rustig in en uit.

Kortom, yoga is een geweldige manier om te ontspannen en in vorm te blijven. Als beginner kan het overweldigend zijn om te weten waar je moet beginnen met yoga. Maar door het beoefenen van enkele basisposes kun je een sterke basis leggen voor je yogapractice. Het beheersen van deze poses helpt niet alleen om je lichaam sterker en flexibeler te maken, maar ook om je geest te kalmeren en te ontspannen.

Bij het beoefenen van yoga is het belangrijk om te onthouden dat het gaat om het proces en niet om het resultaat. Forceer jezelf niet in een houding waar je niet comfortabel in bent en blijf altijd naar je lichaam luisteren. Met regelmatige beoefening zul je merken dat deze houdingen makkelijker worden en dat je verder kunt gaan naar meer geavanceerde poses.

Als je op zoek bent naar een yogamat om je practice te ondersteunen, bezoek dan onze website yogamat-online.nl. Hier vind je een breed scala aan yogamatten, van standaard matten tot milieuvriendelijke TPE-matten. Onze yogamatten zijn perfect voor zowel beginners als gevorderde yogi’s. En vergeet niet om regelmatig te oefenen en te genieten van je yogareis!

Aanbevolen artikelen