Rechtsbijstand, zo regel je het!

In de meeste gevallen is het zeer verstandig een rechtsbijstandverzekering af te sluiten. Niet alleen voor kleinere conflicten, grote conflicten komen namelijk steeds meer voor. Hier kun je dan zeker wat hulp bij gebruiken. Wanneer jij overloopt van emoties door een conflict is het heel verstandig een jurist te vragen om hulp maar heb je geen recht op rechtsbijstand dan kun je beroep doen bij de wet op rechtsbijstand. Door het inschakelen van een jurist van de rechtsbijstandverzekering hoef jij je niet meer druk te maken of er een einde komt aan het conflict waar je inzit. In eigenlijk alle gevallen is het mogelijk een jurist in te schakelen als jij in een conflict zit ook als deze van kleine aard zijn.

Op welk moment kies je voor de juiste hulp

Soms zit je in een klein conflict met bijvoorbeeld je buren of een oude vriend maar het kan zich ook voordoen dat je in een groot conflict bij een groot bedrijf zit. Je kunt ook in conflict raken met je (ex) werkgever. Hierdoor is het verstandig tijdig te kiezen voor de juiste hulp van de rechtsbijstandverzekering. Hun kunnen er namelijk voor zorgen dat je de juiste weg bewandeld zodat jij achteraf geen foutieve keuzes maakt. Het is raadzaam op tijd te zijn met het inschakelen van de rechtsbijstandverzekering om verdere nare situaties te voorkomen.

Ken je de wet op rechtsbijstand?

In sommige gevallen heb je geen mogelijkheden wat betreft een bijstandsverzekering. Dit kan komen doordat je het niet kunt betalen of omdat je geen rechtsbijstandverzekering hebt. Je kunt hierbij dan aankloppen bij wet op rechtsbijstand dit wordt ook wel Wrb genoemd. Ze kunnen helpen met jouw probleem maar hier worden wel verschillende eisen gesteld voor dit gebeurt. De wet op rechtsbijstand kijkt namelijk naar je gezamenlijk inkomen, evenals de kans van slagen op een conflict. Dat wil dus zeggen dat als de wet op rechtsbijstand hier geen heil in ziet er niets met het conflict zou gebeuren. Op het moment dat een zaak verloren wordt kan het voorkomen dat er kosten ontstaan. Dit zou dan kunnen betekenen dat er een deel van die kosten of zelfs het volledige bedrag voor jouw rekening komt.

Zaken doen met andere organisaties

Het is mogelijk je conflict op te lossen met andere organisaties. Hierbij kun je denken aan rechtshulpverlening door een consumentenorganisatie, de vakbond of het juridisch loket. In Nederland zijn er diverse vestigingen waar je terecht kunt met jouw problemen en/of vragen. In de meeste gevallen wordt het juridisch loket betaald uit een potje vanuit de overheid. Dit potje noemen ze ook wel de Raad voor Rechtsbijstand. Iedereen met een laag inkomen kan naar het juridisch loket, maar let wel op dat dit alleen geldt als je geen of nauwelijks vermogen hebt. Hier wordt er dus puur gekeken naar de inkomensgrens. Als je lid van de vakbond bent kun je via de bond altijd terecht bij een jurist. Je betaald hier namelijk al maandelijks een premie voor. Er is dus eigenlijk altijd een mogelijkheid tot het krijgen van de juiste hulp.

Aanbevolen artikelen