De tuin winterklaar maken in 4 stappen

Het najaarszonnetje komt en de ochtenden zijn al kouder. De zomer is definitief voorbij. In de herfst kan je nog genieten van je tuin en aangename temperaturen. Wel is het belangrijk om de tuin op tijd klaar te maken. Dat doen we daarom in de volgende stappen.

Zwembad maakt weer ruimte

Het is nu echt tijd. Het water is te koud en het zonnetje geeft onvoldoende warmte meer. Het zwembad kan afgebouwd worden zodat je weer voldoende ruimte in de tuin hebt en het water niet te vies wordt. Met gebruik van een dompelpomp, heb je je zwembad in een mum van tijd leeg en loods je het water direct naar het juiste afvoerkanaal. Het zijn tenslotte aardig wat liters water om zomaar even in de tuin leeg te kieperen. 

Blad opruimen

Als het hard waait en regent gaat het ineens heel snel. Het blad valt van de bomen en voor je het weet ligt je hele tuin vol en neem je alle bende onder je schoenen mee naar binnen. Gebruik een bladkorf, veeg het terras en hark het gazon mooi schoon. Ruim niet alles op, maar maak een mooi hoekje voor de herfstgasten in de tuin, zoals egels en vogels. Onder een struik wat extra bladeren biedt een mooie schuilplek voor egels.

Doe het opruimen in etappes want in de herfstmaanden is de boom niet in één dag leeg. Kijk of er nog gesnoeid moet worden, maar let wel op dat je geen planten snoeit die kunnen beschadigen door invriezing.

Dakgoot leegmaken

Nu je toch met al die bladeren bezig bent. Laat direct de dakgoot even checken. Ook andere putjes en terrasafvoeren in je tuin wil je vrijhouden van blad en takken. Op die manier kan het regenwater, wat veelvuldig valt in de herfst, eenvoudig afgevoerd worden.

Haal de eenjarige planten uit de grond

De eenjarige planten en dan met name bloemen hangen er al snel slap bij. Door alle regen geeft dat snel een verlept gezicht en ligt alles over je tuinpad. Haal deze planten weg, zodat het weer wat strakker oogt en je borders het regenwater beter kunnen opnemen en afvoeren.

Mooie groene eenjarige planten kun je natuurlijk laten staan. Bij een milde winter overleven ze soms en heb je er volgend jaar opnieuw plezier van.

Je ziet het, met een paar eenvoudige stappen maak jij je tuin weer strak en voorkom je gladde glijpartijen met ongewenste bladeren op je tuinpad.

Aanbevolen artikelen