Groeiende ICT-infrastructuur in de zorg

Zorg is steeds meer afhankelijk van goed werkende IT-diensten. Het blijkt namelijk dat falende ICT-infrastructuren directe gevolgen hebben voor de patiënten. Dit heeft effect op de bescherming van gegevens, continuering van de behandelingen en zelfs de veiligheid van de patiënten. De manier waarop patiënten tegenwoordig zorg ontvangen is niet meer te vergelijken met de zorg van 10 jaar geleden. De zorg profiteert namelijk enorm van alle nieuwe technologische ontwikkelingen. In deze blog nemen we jou mee in alle technologische ontwikkelingen die invloed hebben op de zorg!

Online uitwisseling 

Vanaf het eerste contactmoment wordt er allerlei informatie van patiënten verzameld. Nieuwe technologieën maken het mogelijk om meer informatie te verzamelen en deze vervolgens toe te passen. Deze uitwisseling van medische informatie vindt steeds vaker online plaats. Denk bijvoorbeeld aan ziekenhuizen, apothekers, huisartsen en zorgverzekeraars. Door middel van web services blijven de gegevens synchroon lopen. Web services zorgen ervoor dat de ontvanger van de data meteen een respons terug stuurt. Super efficiënt dus!   

Komst van E-health

E-health gaat over digitale toepassingen binnen de zorg. Denk bijvoorbeeld aan het gebruik van informatie- en communicatietechnologieën ter ondersteuning van de gezondheid. Patiënten en artsen stellen diagnoses via de computer, communiceren uitslagen en wisselen informatie met elkaar uit. Dit draagt bij aan betaalbare, toegankelijke en kwalitatief sterke zorg en eigen regie voor patiënten. 

Het herkennen van patronen

De groei van ICT-infrastructuur zorgt ervoor dat het analyseren van grote hoeveelheden data steeds makkelijker wordt. Dit zorgt ervoor dat het herkennen van patronen ook automatisch mee blijft groeien. Dit betekent dat tijdrovende klussen uit handen worden genomen. Het grote voordeel van de digitalisering is dat het niet alleen tekst analyseert, maar ook steeds beter wordt in het verwerken van beeldmateriaal. Het analyseren van bijvoorbeeld röntgenfoto’s wordt steeds effectiever. Natuurlijk blijven de artsen wel altijd nodig om de patiënten te begeleiden maar worden sinds de komst van de digitalisering sterk ondersteund door de kunstmatige intelligentie. 

Risico’s binnen de zorg

Helaas blijft het voor de zorg wel een grote uitdaging om IT-systemen onder de knie te krijgen. Er staat namelijk ontzettend veel op het spel wanneer er bijvoorbeeld een storing is. Het is daarom belangrijk dat de technologie goed werkt en aansluit op zorgprocessen. Uit onderzoek blijkt dat ziekenhuizen slecht zijn voorbereid op ICT-storingen en de veiligheid van de patiënten loopt dan al snel in gevaar. Dit leidt namelijk tot vertraging en een grotere kans op het maken van fouten. Ziekenhuizen stellen al snel behandelingen uit, verplaatsen patiënten of kondigen een opnamestop af. Er is daarom in ieder geval meer aandacht nodig voor het voorkomen en bestrijden van ICT-storingen. De digitale weerbaarheid moet ten alle tijden op orde zijn binnen de zorg.

Aanbevolen artikelen