Gezond eten zwangerschap; wat mag je allemaal wel en niet eten?

gezond eten zwangerschap

Steeds meer vrouwen zijn zich bewust van de impact van gezond eten zwangerschap. Hiermee kun je namelijk de kans vergroten dat je aankomende zoon of dochter gezond wordt geboren en later zowel groot als sterk wordt. Maar welk eten mag je wel en niet eten? In deze blog bespreken we welke opties wel of niet aan te raden zijn op het gebied van eten. Op deze manier weet je zeker dat je het juiste dieet tijdens je zwangerschap zal volgen.

Fruit en groenten zijn gezond eten zwangerschap

In de eerste plaats zijn fruit en groenten gezond eten zwangerschap. Ze bevatten veel voedingsstoffen, vitaminen en mineralen die de baby nodig heeft om gezond te worden. Bovendien helpt een goede inname van vitamine C en foliumzuur het risico op ernstige aangeboren afwijkingen te verminderen. Het is dus aan te raden om dagelijks minimaal een portie fruit en groenten binnen te krijgen, zodat je zeker bent dat de baby voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt.

Kies ook voor volle granen

Kies verder ook voor volle granen wanneer je gezond eten zwangerschap wilt hebben. Volle granen bevatten voedingsstoffen die je baby nodig heeft, zoals b-vitamines, ijzer en vezels. Ze zijn ook een goede bron van energie die je helpt bij het aanmaken van melk en het in stand houden van een gezond gewicht. Wanneer je dus kiest voor volle granen, zorg je ervoor dat de baby de voedingsstoffen krijgt die hij of zij nodig heeft om goed te groeien.

Eet genoeg magere eiwitten en magere zuivelproducten

Tevens kunnen zowel magere eiwitten als magere zuivelproducten een goede aanvulling zijn qua gezond eten zwangerschap. Eiwitten helpen bij de ontwikkeling van spieren, organen en bloedvaten. Magere zuivelproducten zijn een goede bron van calcium, wat belangrijk is voor sterke botten en kiezen. Bovendien bevatten ze ook eiwitten, waardoor je baby voldoende energie krijgt om gezond te groeien.

Gezond eten zwangerschap: vermijd alcohol en cafeïne

Helaas vallen alcohol en cafeïne niet onder gezond eten zwangerschap. Cafeïne vermindert de absorptie van ijzer en calcium, wat kan leiden tot groeivertraging. Alcohol is nog gevaarlijker; het kan leiden tot ontwikkelingsproblemen bij de baby. Daarom is het verstandig om alcohol en cafeïne helemaal te laten staan tijdens de zwangerschap.

Ook bewerkt voedsel en voedsel met toegevoegde suikers dien je over te slaan

Tot slot dien je, wanneer je gezond eten tijdens je zwangerschap wil consumeren, bewerkt voedsel en voedsel met toegevoegde suikers over te slaan. Bewerkt voedsel bevat vaak veel ongezonde verzadigde vetten en toegevoegde suikers, waardoor je aankomende baby te veel calorieën binnenkrijgt. Bovendien brengen deze voedingsmiddelen ook gezondheidsrisico’s met zich mee. Sla dit soort voedsel dus zeker over. Al met al ben jij je nu meer bewust van wat gezond eten zwangerschap precies inhoudt. Kies voor fruit en groenten, volle granen, magere eiwitten en magere zuivelproducten. Laat alcohol en cafeïne, bewerkt voedsel en voedsel met toegevoegde suikers staan. Dit zorgt ervoor dat zowel jij als je baby gezond blijft. Wij wensen je veel succes met je zwangerschap.

Aanbevolen artikelen