Wanneer zijn schoenen te groot en wat kun je eraan doen?

te grote schoenen

Wanneer zijn schoenen te groot? Het is een vraag waar je eigenlijk niet snel over na zult denken totdat je schoenen hebt waarbij je een beetje twijfelt over de maat. Te grote schoenen is vervelend. Het loopt niet alleen lastig, het is ook slecht voor je. Je gaat waarschijnlijk een andere houding aannemen tijdens het lopen en dit kan grote gevolgen hebben voor jouw rug. Daarom is het belangrijk om ervoor te zorgen dat jouw schoenen niet te groot zijn. Maar hoe kun je weten wanneer schoenen groot zijn? En wat kun je eigenlijk doen aan te grote schoenen? Ik geef je graag mijn tips.

Tips om erachter te komen wanneer schoenen te groot zijn

Er zijn een aantal tips om erachter te komen of jouw schoenen te groot zijn. Wat die tips zijn vertel ik je graag!

Tip 1; De schoen moet aan de hiel sluiten

Je moet ervan uitgaan dat een schoen altijd sluitend moet passen aan de hiel. Als je de schoen aantrekt en je merkt dat jouw hiel omhoog komt tijdens het lopen, dan zijn de schoenen te groot.

Tip 2; Maximaal 1 vinger tussen de hiel en schoen

Bij tip een moet je ervan uitgaan dat de schoen sluitend moet passen aan de hiel, maar persoonlijk test ik het vaak op een andere manier. Ik schuif mijn voet helemaal naar voren in de schoenen zodat mijn tenen tegen de neus aankomen. Als ik maximaal 1 vinger (in de lengte) tussen de schoen en mijn hiel kan plaatsen, dan is de maat goed voor mij. Kun je dus meer dan 1 vinger tussen jouw hiel en de schoen plaatsen? Dan zijn ze wel echt te groot.

Tip 3; Je tenen voelen via de neus van de schoen

Wat je ook nog kunt proberen is eigenlijk het tegenovergestelde van tip 2. Bij deze tip zorg je juist dat jouw voet helemaal tegen de hiel van de schoen is aangeschoven. Vervolgens kun je de voorkant van de schoen (de neus dus), een beetje duwen. Op die manier kun je kijken hoeveel ruimte er tussen jouw grote teen en de neus zit. Deze ruimte mag uiteraard niet te groot zijn.

Tips voor wanneer jouw schoenen te groot zijn

Kon je die toffe veterboots toch niet laten staan, maar zijn ze eigenlijk een beetje te groot voor je? Dan zijn er ook een aantal tips die je kunt toepassen om te zien of de schoen dan beter zit. Soms heeft het er ook mee te maken dat je een halve maat nodig hebt, maar dat die schoen er niet in een halve maat is. Dan zou ik inderdaad voor een iets grotere schoen kiezen, want dan heb ik liever dat de schoen iets te groot is dan te klein.

Tip 1; Gebruik een zooltje

Wanneer de schoen iets te groot is, kun je proberen om de schoen met een zooltje te dragen. Op die manier komt jouw voet iets hoger in de schoen te zitten en heb je de kans dat deze wel past!

Tip 2; Anti-slip hiel

Is de schoen zelfs met een zooltje nog te groot? Dan kun je eventueel nog een anti-slip hiel gebruiken. Deze soort pleister plak je in de hiel van de zool en in die pleister zit een soort kussentje wat jouw voet naar voren duwt. Hierdoor kun je dus niet meer slippen. Tip! Gebruik bij het aantrekken van de schoen wel een schoenlepel, anders trek je de sticker (of pleister.. hoe je het wilt noemen) los.

Tip 3; Dikke sokken

Een gouden oude! Je kunt je schoenen natuurlijk ook met extra dikke sokken dragen, alhoewel ik daar, zeker in de zomer, niet echt fan van ben.. Ik zou daarom eerst tip 1 en 2 proberen om te zien of dat werkt.

Te grote schoenen liever voorkomen

Uiteraard is voorkomen beter dan genezen en om te voorkomen dat je in de toekomst nog een keer te grote schoenen koopt, zijn er een aantal tips bij het kopen van schoenen. Benieuwd? Ook deze tips zet ik graag voor je op een rijtje.

  • Als je aan het einde van een dag winkelen nog een paar leuke schoenen tegenkomt, moet je er rekening mee houden dat jouw voeten wellicht een beetje opgezet zijn en vocht vast houden. Hierdoor kan het zijn dat je voet wat groter is dan normaal. Houdt daar dus rekening mee met passen, want als je eenmaal thuis komt en je voeten weer normaal zijn kan het zijn dat de schoenen te groot zijn.
  • Je kunt je voeten natuurlijk ook eerst laten opmeten bij een winkelmedewerker, zodat je precies weet welke maat je nodig hebt.
    Vraag ook of de schoenen nog uitlopen. Echte leren schoenen lopen vaak nog uit en gaan uiteindelijk helemaal naar jouw voeten staan. Daar moet je dus wel rekening mee houden wanneer je ze gaat kopen. Met zo’n soort schoen kun je beter iets kleiner nemen en deze in het begin aantrekken met bijvoorbeeld een boterhamzakje als je wat lastig in de schoen kunt komen vanwege de stroefheid.
  • Gebruik je steunzolen of inlegzolen? Neem deze dan ook altijd mee met het passen, zodat je zeker weet dat je de juiste maat hebt.
  • Zijn je voeten niet even groot? Houd dan de maat van je grootste voet aan. Als je de maat van je kleine voet aanhoudt, dan is de schoen voor jouw grote voet te klein.
  • Loop ook altijd een rondje in de winkel als je de schoenen past. Pas dan kun je echt weten of het de juiste maat is.

Succes met jouw te grote schoenen!

Ik neem aan dat je deze blog gelezen hebt omdat je het idee hebt dat jouw schoenen te groot zijn en je dus wilt weten wanneer schoenen daadwerkelijk te groot zijn. Ik hoop dat je daarom iets gehad hebt aan mijn tips en dat jouw schoenen nu heerlijk zitten! Heb jij nog andere tips? Laat ze dan vooral achter in de comments. Zo helpen we elkaar allemaal 😉

Liefs,

Loes

Aanbevolen artikelen