Het kiezen van het juiste mondkapje

mondkapje kiezen

In januari 2020 dachten we bij mondkapjes nog vooral aan Azië of aan klussen. Nooit hadden we verwacht dat nog geen jaar later het in publieke ruimtes verplicht zou zijn om een mondkapje te dragen. Wij als Nederlanders moesten hier in het begin (en nog steeds) wel aan wennen. Niet zo gek dat niet iedereen weet wat het juiste mondkapje voor hem of haar is. Ik vertel het je in deze blog.

Beschermingsgraad

Toen de pandemie net was uitgebroken zag je overal eigenlijk dezelfde soorten mondkapjes, de standaard blauwe wegwerp variant. Bijna niemand wist het verschil tussen de verschillende soorten mondkapjes. Zo werd al snel het verschil tussen de medische en niet medische mondkapjes duidelijk gemaakt, waarbij de medische varianten alleen bestemd waren voor de zorg. Dit had te maken met de exponentieel gestegen vraag naar mondkapjes en het tekort van mondkapjes in de zorg. Nadat er wereldwijd overal mondkapjes werden geproduceerd is dat tekort inmiddels opgelost, dus is het ook voor jou mogelijk om deze varianten te bestellen. 

Comfort

Behalve de beschermingsgraad van de mondkapjes is ook het draagcomfort erg belangrijk. Echter kwam dit, mede door het tekort, pas later aan de orde. Met name de mensen die voor langere periodes een mondkapje moeten dragen hebben last van irritatie door de wrijving van het masker. Daarom zijn vandaag de dag de stoffen mondkapjes een stuk populairder. Deze schuren minder en kunnen daarom makkelijker voor langere tijd gedragen worden. Echter is het wel belangrijk om dit soort mondkapjes vaak genoeg te ontsmetten. Zo zijn de mondkapjes wasbaar op zo’n 60 graden.

Stijl

Tot slot is het de laatste tijd ook steeds belangrijker geworden hoe een mondkapje eruit ziet. Zo zijn er tegenwoordig mondkapjes in allerlei kleuren. Van roze tot zwart en van blauw tot wit. Als jij voor een stoffen mondkapjes kiest zijn er echter nog veel meer unieke designs. Zo kun je tegenwoordig jouw mondkapjes dragen als matchend accessoire voor jouw hele outfit. Wie had dat ooit gedacht? Mondkapjes als fashion item! Ik had daar in ieder geval nooit rekening mee gehouden.

Dit zijn de belangrijkste zaken waar je rekening mee moet houden als je een mondkapje koopt. Hopelijk heb ik je iets meer inzicht gegeven, maar uiteindelijk moet persoonlijke smaak natuurlijk altijd de doorslag geven.

Liefs Loes

 

Aanbevolen artikelen