Tuinieren met een balkon? Het kan zo

Tuineren met balkon

Tuinieren is een ideale bezigheid voor mensen die van bloemen en planten houden. Het liefst tuinieren mensen in een grote tuin met allerlei verschillende soorten planten en bloemen. Alleen heeft lang niet iedereen beschikking over een grote tuin. Dit hoeft echter geen reden te zijn om niet te beginnen met tuinieren. Ook als je in een flat of appartementencomplex woont en geen tuin tot je beschikking hebt is het mogelijk om te tuinieren. In dit artikel leg ik uit hoe je kunt tuinieren met een balkon.

Weinig ruimte

Het is nou eenmaal zo dat een balkon minder ruimte en mogelijkheden biedt om te tuinieren. Maar het is zeker niet onmogelijk, er dient alleen een creatieve oplossing bedacht te worden. Het is een goede oplossing om in de hoogte te tuinieren. Op deze manier bespaar je ruimte en is het mogelijk om het balkon ook nog voor andere bezigheden te benutten. Het is mogelijk om planten tegen de zijkant op te hangen of om een open rek neer te zetten. Hierin kun je dan allerlei verschillende bloemen en planten neerzetten.

De ligging van je balkon

Voordat dat er een keus kan worden gemaakt in welke planten er in de tuin komen te staan, is het belangrijk om naar de ligging van je balkon te kijken. Ligt het balkon op het noorden, oosten, zuiden of westen? Dit is noodzakelijk om te weten, omdat er dan bepaald kan worden hoeveel zonlicht de planten krijgen. Op basis hiervan is het mogelijk om een selectie te maken van welke planten geschikt zijn voor op het balkon. Het heeft namelijk geen zin om planten aan te schaffen die zonlicht nodig hebben, terwijl jouw balkon geen zonlicht krijgt.

Een moestuin

Het is ook mogelijk om een moestuin te plaatsen op een balkon. Vanwege de schaarse ruimte is het verstandig om te kiezen voor een vierkante meter moestuin. Een vierkante meter moestuin bestaat uit een vierkante houten bak waarin je planten kunt plaatsen. Het formaat is helemaal zelf bepalen aan de hand van hoeveel ruimte er beschikbaar is. Naast het plaatsen en onderhouden van planten is het ook mogelijk om verschillende groentes en fruit te verbouwen. Zo hebben sla en tomaten weinig ruimte en tijd nodig om verbouwd te worden. Ideaal als je beschikt over een balkon.

Aanbevolen artikelen