Moeite met vroeg opstaan? Lees dit eens!

Het is donker buiten en je ligt lekker warm onder de lakens. Maar helaas, de wekker gaat af en je moet opstaan. Hier heb je natuurlijk helemaal geen zin in en sluimert nog even enkele minuten door. Voordat je het weet heb je, je verslapen en kom je te laat op werk. Dit is vast herkenbaar voor een heleboel mensen. Herken jij jezelf hier ook in? Lees dan snel verder want in deze blog nemen we jou mee in 5 handige tips om makkelijker uit bed te komen.

Verplaats je wekker

Hoogstwaarschijnlijk staat je wekker op het nachtkastje naast je bed. Dit is natuurlijk ideaal omdat je op deze manier makkelijk snoozed. Maar daar komt vanaf nu een einde aan. Als je echt moeite hebt met op tijd opstaan dan raden wij aan om je wekker aan de andere kant van de kamer te plaatsen. Op deze manier moet je wel opstaan, want je wilt niet doorslapen terwijl je wekker afgaat. 

Voor de slechthorende is dit natuurlijk niet de beste optie, maar daar hebben we wat anders voor. De trilwekker is een wekker dat voorzien is van een trilplaat. Deze plaats je onder de kussen en als de wekker afgaat komt er geen geluid, maar gaat de trilplaat sterk vibreren. 

Daglicht 

Eigenlijk is dit heel logisch. Waar je in de avond licht moet vermijden, maak je in de ochtend juist gebruik van het daglicht. Daglicht stopt namelijk de aanmaak van melatonine. Koop daarom een wekker met ingebouwd daglicht of maak je kamer ‘smart’ en beheer je gordijnen via je smartphone. Gaat je wekker af? Open meteen je gordijnen en laat het daglicht je kamer in komen. Dit zal aan het begin even wennen zijn, maar het werkt echt. 

Beweeg in de ochtend

Beweging is vrijwel de oplossing voor alles. Gaat je wekker af? Niet snoozen, meteen opstaan en maak een paar gekke bewegingen. Dit zorgt ervoor dat je de vermoeidheid van je af slaat. Na enkele minuten ben jij wakker, effectief en energiek genoeg om de dag te starten. Het is inderdaad makkelijker gezegd dan gedaan, maar probeer het maar eens uit. 

Slaap op tijd 

De grootste oorzaak van oververmoeidheid in de ochtend is een slechte nachtrust. Probeer daarom om wat eerder te slapen, leg je smartphone en alle overige elektronica artikelen op tijd weg, maak je hoofd leeg en denk aan leuke dingen. Staat er bijvoorbeeld een vakantie op de planning of kijk je uit naar een voetbalwedstrijd de volgende dag? Laat je gedachten lekker gaan en ontspan. Je zult merken dat je energieker wakker wordt. 

Vraag hulp

Lukken alle bovenstaande tips niet of heb je echt niet de discipline om uit bed te komen dan is het ook handig om hulp te vragen aan huisgenoten. Het blijkt namelijk moeilijker te zijn om in bed te blijven liggen wanneer je wordt wakker gemaakt door iemand anders. Dit heeft te maken met psychologische motieven omdat er een soort schuldgevoel wordt gewekt als je blijft liggen.

Aanbevolen artikelen