Je haar wassen met appelazijn? Dit is waarom!

gezond haar door appelazijn

Nu alle salons op dit moment gesloten zijn, zijn we allemaal hysterisch op zoek naar de perfecte haarproducten. Heb je er wel eens over nagedacht om jouw haar te wassen met appelazijn? Waarschijnlijk niet, terwijl appelazijn een fantastisch middel is om je haar op een natuurlijke manier te wassen en daarmee een coupe te creëren alsof je net bij de kapper vandaan komt. Heb je geen appelazijn in jouw keukenkastje staan? Geloof me, haal het in huis want DIT.WIL.JE! Je kunt appelazijn gewoon kopen bij de supermarkt of bij de Holland and Barrett, maar let er wel op dat je een biologische, troebele / ongefilterde appelazijn in huis haalt.  

Waar komt het idee van je haar wassen met appelcider vandaan?

Er zijn tal van redenen waarom je jouw haren met appelazijn of appelcider moet wassen. Maar daar later meer over. Je haar wassen met appelazijn wordt voornamelijk gebruikt bij de CG-methode. De CG-methode is een haarroutine voor meiden met krullend haar en is bedacht door Lorraine Massey. Ze heeft ook een boek geschreven genaamd “Curly Girl: The Handbook”. 

De CG-methode voor krullend haar

Een haarroutine volgens de CG methode houdt in dat je je haar behandeld met producten zonder sulfaten, siliconen, minerale oliën, wax en uitdrogende alcohol. Dit zijn namelijk allemaal toevoegingen die niet goed zijn voor je haar. Sulfaten worden bijvoorbeeld gebruikt om je shampoo te laten schuimen, maar tegelijkertijd reinigen sulfaten in shampoos jouw hoofdhuid juist te agressief, waardoor je last kunt krijgen van huidproblemen. We hebben het hier dan vooral over SLS (Sodium Lauryl Sulfate). Bekijk daarom of jouw shampoo SLS bevat. Persoonlijk verbaasde mij het enorm in hoeveel producten SLS of andere sulfaten eigenlijk zitten! Kijk naast je shampoo ook maar eens naar douchegel, handzeep, afwasmiddel enzovoort. 

Alles over sulfaten, siliconen, minerale oliën en alcohol

Er is wel een mildere sulfaat, genaamd BMS (behentrimonium methosulfate), die het haar op een milde manier reinigt, maar mensen met een hele gevoelige hoofdhuid kunnen zelfs daar niet tegen. Je kunt dus het beste gaan testen of jouw haar en hoofdhuid wel tegen BMS kan, anders adviseer ik je om ook deze te vermijden. 

Naast sulfaten zijn siliconen en minerale oliën ook ingrediënten die je beter kunt vermijden. Deze leggen namelijk een afsluitend laagje om je haar waardoor het verstikt. Haar dat verstikt wordt kan geen vocht en andere producten opnemen, waardoor het haar uitdroogt. Een ander ingrediënt die je haar ook doet uitdrogen is alcohol. Noot: niet alle soorten alcohol droogt je haar uit en als alcohol als een van de laatste ingrediënt op het lijstje van jouw haar product genoemd wordt, hoe weinig het percentage alcohol het product bevat.  

Tot zover de CG methode. Als jullie het leuk en interessant vinden kan ik hier ook wel een blog over schrijven. Laat het me weten in de reacties!

Stijl of krullend haar; iedereen zou haar haren moeten wassen met appelazijn

Dan nu verder waarom je je haar zou moeten wassen met appelazijn. Trouwens, het betekent niet dat dit alleen goed is voor meiden met krullend haar. Zelf heb ik haar met een subtiele slag erin en ik zou niet meer zonder willen! Ik dacht eigenlijk dat ik stijl haar van mijzelf had, maar als ik echt de CG-methode volg heb ik best een bos met krullen!

De voordelen van je haar wassen met appelazijn

Verwijdert build up

Build up in je haar is als het ware een opbouw van productresten in je haar. Dit komt bijvoorbeeld door het gebruik van siliconen en minerale oliën in haarproducten. Appelazijn laat deze build up in je haar verdwijnen. Door build up kun je last krijgen van een jeukende hoofdhuid en bovendien kunnen de voedende producten die je gebruikt voor je haar niet doordringen in de haarstengels. Het is dus echt een must om deze build up weg te wassen.

Het stimuleert de haargroei

 Groeit jouw haar niet zo snel als je eigenlijk zou willen? Was je haar dan met appelazijn! Haargroei wordt over het algemeen belemmerd door verstopte haarzakjes. Appelazijn reinigt je hoofdhuid op een natuurlijke manier waardoor de circulatie toeneemt. Hierdoor worden de haarwortels sterken en kan je haar beter groeien!

Houd de pH waarde in balans

Veel haarproducten zorgen niet voor een goede balans in de pH waarde, terwijl dat juist zo belangrijk is. Een pH waarde dat niet goed in balans is zorgt voor dof en droog haar. Wanneer je je haar wast met appelazijn houdt dat je pH waarde in balans, reinig je jouw haar en hoofdhuid, zonder dat de natuurlijke oliën worden aangetast. 

Weg met dode- en gespleten haarpunten

Na het wassen van je haar met appelcider worden de haarschubben gesloten. Hierdoor blijven de puntjes mooier en voorkom je gespleten haarpunten.

Werkt tegen roos

Een jeukende hoofdhuid wordt vaak ook veroorzaakt door roos. Er zijn speciale anti-roos shampoos verkrijgbaar, maar deze reinigen vaak te agressief. Appelazijn is antibacterieel en doodt het gist op de hoofdhuid die roos veroorzaakt.  

Minder knopen dus minder haarbreuk

Een ander voordeel van appelazijn is dat je haar minder in de knoop zit na het wassen. Hierdoor hoef je jouw haren niet te hard te borstelen en zo voorkom je dus ook haarbreuk!

Meer glans

Appelazijn zorgt ook nog voor extra glanzend haar! Na het wassen met appelazijn worden de haarschubben gesloten en voelt het dus niet alleen zacht aan, maar krijgt het ook meer glans. 

Hoe gebruik je appelazijn in je haar

Maar hoe gebruik je dit wonderspul? Er zijn verschillende manieren. Zelf gebruik ik het tussen mijn shampoo en conditioner. Ik meng 2 eetlepels appelazijn met 2 eetlepels water en stop dit in een spuitfles. Nadat ik mijn haar gewassen heb met een milde shampoo (ik gebruik zelf de roze kids shampoo van Schwarzkopf, deze is namelijk vrij van sulfaten, siliconen, minerale oliën en alcohol) spuit ik het mengsel over mijn haar. Het restje dat ik overhoud giet ik over mijn hoofd. In totaal laat ik het 5 tot 10 minuten intrekken en spoel het dan uit het koud water. Het is sowieso veel beter om je hele wasroutine met koud water te doen. Daarna gebruik ik nog een conditioner van Shea Moisture, omdat ik merk dat mijn haar daar beter op reageert tegen pluis. 

Schrik trouwens niet van de geur die van de appelazijn afkomt. Je badkamer gaat stinken, althans, ik vind het stinken.. Maar wanneer je haar eenmaal opgedroogd is ruik je er niks meer van.

Mijn ervaring na het haar wassen met appelcider

Zelf gebruik ik nu ruim een maand appelazijn in mijn haar routine en ik merk echt een wereld van verschil! Ik lette eigenlijk nooit zo goed op de producten die ik gebruikte in mijn haarroutine. Uiteraard gebruikte ik wel hittebestendige producten voor mijn haar wanneer ik het ging stijlen, maar ook dan hield ik geen rekening met de ingrediënten die daarin zitten. Ik had dan ook erg snel vet haar en kon er maximaal 2 dagen mee doen. Op dag 2 moest ik het dan wel in een staart dragen, omdat het er los al niet meer uitzag. Verder was mijn haar heel uitgedroogd en kon je zien dat het dood was en regelmatig gestyled werd met een stijltang.  

Ik ben begonnen met het aanpassen van mijn shampoo en conditioner, allebei CG proof. Toen las ik over appelazijn en vond ik het proberen waard. Ik heb zelf een hele gevoelige hoofdhuid en krijg ook snel jeuk, vooral op dag 2 na het wassen. Nu ik appelazijn heb toegevoegd aan mijn haarroutine merk ik dat mijn haar minder snel vet wordt, ik heb geen last meer van roos en mijn haar heeft een mooie glans en ziet er ook veel gezonder uit. 

Of het echt alleen door de appelazijn komt? Dat durf ik niet te zeggen. Ik volg een heel stappenplan wanneer ik mijn haren ga wassen en gebruik dus ook allerlei haarproducten om mijn haar weer gezond te krijgen. Binnenkort wil ik bijvoorbeeld ook mijn haar gaan wassen met rijstwater. 

Ik ben benieuwd of jullie het leuk vinden om mijn hele haar routine te weten. Dan schrijf ik daar ook een artikel over. 

Liefs,

Loes

 

Aanbevolen artikelen