Crypto’s – instappen of van af blijven?

crypto instappen of afblijven

We hebben het in 2017 ongetwijfeld allemaal meegekregen. De enorme opmars van de cryptovaluta. Je kon geen nieuwssite openen zonder een bericht te lezen en ook op de sociale media kwam je er niet onderuit. Zo las je met enige regelmaat de succesverhalen van mensen die binnen een paar maanden miljonair zijn geworden. Toch zit er ook een duistere kant aan. Vind jij het wel interessant, maar heb je er niet zoveel kaas van gegeten? Dan is deze blog speciaal voor jou.

Het idee achter crypto

Eenvoudig gezegd is cryptocurrency een digitale valuta. Dit betekent dat je het niet in je handen vast kunt houden. Voor sommige een uitkomst, voor andere klinkt het alleen maar vaag. Hoe kan niets nou iets waard zijn? Wij gaan niet te diep in de technologie van de blockchain, maar proberen het je in Jip en Janneke taal uit te leggen. Crypto is ontstaan door vroegere pogingen om digitale versleuteling te combineren met elektronische valuta. Hiermee zou het mogelijk moeten zijn om op een veilige en versleutelde manier geldtransacties uit te voeren. Na veel onderzoek was de eerste cryptomunt de Bitcoin, welke in 2009 officieel werd ontworpen. Tot nu toe is dit nog steeds de grootste, meest bekende en meest waardevolle cryptomunt op de markt. Na vele jaren doorontwikkelen werd er gestreefd naar het decentraliseren van geld, waardoor het niet meer zomaar mogelijk zou zijn om censuur op de munt toe te passen. Het overmaken van dergelijke bedragen gaat dan ook veelal anoniem. Dit is gelijk de duistere kant van de bitcoin. Doordat je heel snel en volledig anoniem bedragen naar elkaar kunt overmaken is de munt erg populair bij criminelen. Daarom rijst bij veel mensen de vraag of deze munt wel toekomst heeft.

Snel rijk worden

De zogenaamde early adapters konden in 2013 een bitcoin kopen voor zo’n 50 euro per stuk. Niet wetende dat het enkele jaren later enorm zou gaan ontploffen. Er zijn dus heel wat mensen die “een aantal” bitcoins hebben gekocht ter waarde van zo’n 500 euro. Nog geen 4 jaar later (op het juiste moment) was deze 500 euro in waarde gestegen tot zo’n 150.000 euro. En nee, dat is geen typfout. Niet gek dus dat je uit alle uithoeken hoorde hoe rijk je wel niet kon worden door in te stappen. Echter ging de storm, zoals door velen verwacht, na een tijdje weer liggen en stortte de koers van de bitcoin ook weer in. Mensen die op het verkeerde punt zijn ingestapt zagen hun investering in een aantal maanden met de helft afnemen. Het blijft dus altijd de vraag wanneer het stijgen ophoudt en plaats maakt voor een dip.

Instappen of vanaf blijven?

Crypto blijft altijd een investering en een investering heeft altijd bepaalde risico’s. De mensen die na de crash in 2018 vertrouwen hebben gehouden in de bitcoin worden nu beloond. Inmiddels is de koers van de bitcoin zelfs 2x hoger dan deze was op zijn top in 2017. Het leek er in begin 2020 namelijk niet op dat de munt ooit nog in waarde zal toenemen, want toen bereikte de bitcoin het absolute dieptepunt met een koers van zo’n 3000 euro. Nog geen 10 maanden later was dit vertienvoudigd! Het instappen (en vasthouden) van een cryptomunt kan dus absoluut rendabel zijn. Echter is geduld gewenst en moet je weten wanneer je moet uitstappen.

Liefs Loes

Aanbevolen artikelen