Hoezo heb ik last van slechte adem?

 

Waar komt slechte adem vandaan?

Slechte adem komt meestal door bacteriën in je mond. Deze bacteriën maken gassen van de etensresten in je mond. Deze gassen zorgen voor een vieze geur en daarmee een slechte adem. Er zijn een aantal plekken waar bacteriën zich vestigen, namelijk op je tong, tussen je tanden en kiezen, in ontstoken tandvlees, in gaatjes, in je  keelamandelen en onder een kunstgebit. Daarnaast ontstaat slechte adem ook vaker door het volgen van een dieet, het drinken van alcohol, roken, stress en maagklachten.

‘s Ochtends hebben mensen over het algemeen vaker last van slechte adem. Dit komt doordat er ‘s nachts minder speeksel wordt aangemaakt en dan hebben bacteriën vrij spel om gassen te maken.

Slechte adem tegengaan

Een van de belangrijkste dingen om slechte adem tegen te gaan is het goed verzorgen van je gebit. Alleen je tanden poetsen is niet goed genoeg. Tandenstokers en tandenragers zijn er tegenwoordig in allerlei soorten en maten. Gebruik spullen van goede kwaliteit als het gaat om mondverzorging, bijvoorbeeld de Tepe ragers. Naast je tanden stoken en ragen is het ook bevorderlijk voor je adem om tongschrapers te gebruiken. Verder is het verstandig om elk jaar naar de tandarts te gaan voor controle.

Een gezond dieet zorgt er ook voor dat bacteriën in je mond minder gassen aanmaken. Naast het feit dat het gezond is voor je hele lichaam, helpt het ook tegen slechte adem. Verder is het verstandig om op een dag veel water te drinken, drie maaltijden te eten en maximaal vier tussendoortjes. Daarmee zorg je ervoor dat de bacteriën de minste kans krijgen om gassen aan te maken.

Medicatie om de mondgeur te bevorderen

Mondspoelingen zoals Listerine helpen vaak tegen slechte adem. Helaas bestaat er geen echte medicatie tegen slechte adem. Mondspoelingen helpen wel om de bacteriën en dus het aanmaken van gassen in je mond te verminderen. De huisarts kan chloorhexidine mondspoeling en/of waterstofperoxide oplossing voorschrijven, maar gebruik deze mondspoelingen zeker niet te lang. Je tanden en tong kunnen hier namelijk bruin van worden bij overmatig gebruik. Daarnaast komt het weleens voor dat mensen een gek gevoel in de mond krijgen en opeens dingen anders proeven dan voorheen. Bij de drogist zijn er ook nog andere producten verkrijgbaar die mogelijk helpen tegen slechte adem. Denk aan mondspray, tandgel en speciale tongreinigers. Wanneer je van alles hebt geprobeerd en niks helpt tegen je slechte adem, vraag dan aan de huisarts of hij je door wil verwijzen naar een KNO-arts. 

 

Aanbevolen artikelen